povodom 02.-og aprila – Svjetskog dana svjesnosti o autizmu

Nirvan Pištoljević i Alex Elena su svjetski poznati producenti i muzičari, kreativni dvojac iz Los Angelesa koji čine bend Life in Cold Blood koji je specijalno za Udruženje EDUS- Edukacija za sve i za svu djecu sa autizmom, napisao pjesmu i kreirao video „Child in Blue“ „Dijete u plavom“.  Video spot pokušava približiti život djevojčice i dječaka iz autisitičnog spektra uz veoma moćan vizualan pristup. Režiju videa je uradio Alen Petković, višestruki dobitnik Gramy nagrada za svoj rad u filmskoj industriji, mix i master, potpisuje Steve Baughman. Crteži korišteni u spotu su kreacije evetogodišnje djevojčice sa autizmom, koji su kreativno obradjeni i transformisani u priču koja prati pjesmu o dječaku i djevojčici u plavom. Ovom prilikom se zahvaljujemo i Light Film-u iz Zagreba na njihovoj neizmjernoj podršci i svima  koji su svakodnevno uključeni u borbu kako bi EDUS i dalje napredovao uprkos svemu što ih iznova vraća unazad!

Pjesma je doživjela svoju svjetsku premijeru 2. aprila 2018 godine, na Svjetski dan svjesnosti o autizmu na muzičkim servisima iTunes i Spotify. Svaka kupovina ove pjesme u iznosu od 0.99 US centi, biti će doniran za programe za rad s djecom iz autističnog spektra koje provodi Udruženje EDUS-Edukacija za sve.

Kompozitor, producent i umjetnik, Nirvan Pištoljević je rođen u Sarajevu, ali je svoj muzički stil stekao u New York-u i Los Angeles-u, SAD. Radio je na više muzičkih projekata u kojima se jasno vidi uticaj njegove rodne Bosne i Hercegovine. U ovoj  saradnji (Life in cold blood) on doprinosi svojim vokalnim mogućnostima kao i kompozitorskim i aranžerskim sposobnostima. Nirvan je takođe napisao tekst i muziku za pjesmu Child in blue. Studirao je klasičnu gitaru, ali je većinu svoje muzičke karijere posvetio komponovanju i produciranju. Njegov rad je predstavljen u mnogim filmovima i sarađivao je sa velikim brojem umjetnika različitih muzičkih pravaca iz svog studija u Los Angeles-u.

Child in blue

Alex Elena, bubnjar, fotograf, producant,  rođen u Rimu, koji od 17-te godine svira bubnjeve sa Bruceom Dickinsonom, frontmenom popularne grupe Iron Maiden sa kojim je sa još nekoliko umjetnika u opkoljenom Sarajevu u decembru 1994. godine, održao koncert. Svoj put do Sarajeva zabilježio je fotografskim esejem koji je zatim pomogao nastanku filma “Scream for me Sarajevo” i mnogo ljepšem povratku u Sarajevo gdje je stekao mnogo prijatelja. Danas živi u Los Angelesu, bavi se fotografijom i njegov nekonvencional pristup i kreativnost  u produkciji, doveli su do Grammy nominacije za saradnju sa soul pjevačicom Alice Smith. Radio je sa imenima poput Liliy Alen, Imani CoppolaBruce Dickinson, Avril Lavigne i mnogim drugima.

Pogledajte video i podijelite ga sa svijetom te podržite mališane sa poremećajem iz autističnog spektra https://www.youtube.com/watch?v=YvbLLCl1ezU