Mjesec oktobar u Udruženju EDUS-EDUKACIJA ZA SVE obilježile su brojne aktivnosti: intenzivno učenje u našim učionicama u predškolskom odjelu JU Centar „Vladimir Nazor“, edukacije za stručnjake zaposlene u domovima zdravlja u gradovima širom BiH u okviru saradnje i realizacije projekta sa UNICEF BiH, početak jesenskog ciklusa edukacija za roditelje, a posebno smo ponosni na druženje sa mališanima koji pohađaju vrtiće „Mašnica“ i „Zvončić“ u okviru JU „Djeca Sarajeva“.

„Naša namjera je bila da malim drugarima iz vrtića Mašnica pokažemo kako provodimo vrijeme, obzirom da nas doslovno dijeli nekoliko koraka.

EDUS-i-JU-Djeca-Sarajeva-1

Iskoristili smo sunčane dane, dvorište, lopte, grede, čunjeve, trampoline i blokove za crtanje da zajedno obavimo jutarnje razgibavanje“ rekla je supervizorica EDUS programa Džana Semanić Hrvić.

EDUS-i-JU-Djeca-Sarajeva-2

Poziv iz Udruženja EDUS-EDUKACIJA ZA SVE su prihvatile tri grupe iz Vrtića „Mašnica“, te je 60 djece iz ovog vrtića provelo vrijeme crtajući, savladavajući poligon i pjevajući dječije pjesmice sa svojim vršnjacima u JU Centar „Vladimir Nazor“ – odjel predškolsko.

EDUS-i-JU-Djeca-Sarajeva-4

O njihovom iskustvu profesor predškolskog odgoja u Vrtiću Mašnica Zijo Ćatić je rekao: „Ovo je zaista bila izuzetna prilika za druženje i drago nam je da smo mogli provesti vrijeme zajedno, upoznati djecu jedne s drugima kroz igru i zabavu, jer najbolje učimo kroz neposredna iskustva. Posebno nam je drago da smo mogli uzvratiti gostoprimstvo i da su djeca posjetila naš vrtić i družili se zajedno“.

EDUS-i-JU-Djeca-Sarajeva-5

Kako se dobre vijesti brzo šire nakon posjete Vrtića „Mašnica“, tim Udruženja EDUS – Edukacija za sve je dobio upit iz Vrtića „Zvončić“ da oganizuje isto druženje za malu raju. „Od spontane ideje našeg Eldina Džanke, koordinatora za naučno-istraživački rad pokrenuli smo čitavu lavinu druženja i razmjene i pokazali da su naša vrata uvijek otvorena za učenje, druženje i upoznavanje“ rekla je Selma Mameledžija, projekt menadžerica u Udruženju EDUS-EDUKACIJA ZA SVE i dodala da se nada da će ovakve inicijative postati tradicija u skladu s nastojima EDUSa da inkluzija postane dio svakodnevnice svakog djeteta, sa i bez poteškoća u razvoju.

EDUS-i-JU-Djeca-Sarajeva-6

Iz EDUS-a pozivaju sve zainteresovane roditelje da im se priduže u Jesenskom ciklusu edukacija u okviru kojeg stručni tim EDUS-a drži predavanja o aktuelnim temama roditeljstva. Edukacije se održavaju svakog utorka u 17:00 do 17. decembra 2019. godine u prostorijama Udruženja na adresi Kemala Kapetanovića 43. Tema sljedećeg predavanja je „Moje dijete ima poteškoću, šta mi se nudi i kako odabrati tretman/metodu/program“ koje će održati mr.sci.

EDUS-i-JU-Djeca-Sarajeva-7

Stanislava Majušević. Raspored ostalih edukacija je dostupan na Facebook stranici Udruženja EDUSEDUKACIJA ZA SVE, a prijavu za predavanje možete izvršiti email-om na: edus.edukacije@gmail.com. Ciklus edukacija za roditelje se održava uz podršku Ministartstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo.

(http://www.ladiesin.ba)