U nedjelju 7. aprila s početkom u 9:00 sati na parkingu na početku Velike aleje na Ilidži održat će se Plavi trening. U okviru redovnih Park Run treninga koji se održavaju nedeljom, članovi Udruženja Marathon te članovi Udruženja EDUS i građani Sarajeva će trčati ili šetati u plavim majicama i tako obilježiti Svjetski dan svjesnosti o autizmu i pružiti podršku osobama u autističnom spektru i njihovim porodicama.
Plavi trening je tradicionalna aktivnost u okviru kampanje “Trčim za nekog s autizmom“, koja se održava treću godinu zaredom, u okviru koje trkači i trkačice prodajom svojih kilometara, koje će trčati 20. aprila na Heineken 0.0 5K proljetnoj trci, pomažu edukaciju djece iz autističnog spektra i drugih razvojnih poremećaja koja pohađaju EDUS program.

“Prošle godine 200 trkača i trkačica se uključilo u kampanju uz pomoć svojih prijatelja, kolega, članova porodice koji su otkupili njihove kilometre. Tako je prikupljeno 45.645 KM za dalji rad sa djecom koje su nam bile od velike pomoći da opremimo učionice i organizujemo nove aktivnosti kako bismo uključili veći broj djece. Plavi trening je prilika da se okupimo u plavom i napravimo generalnu probu pred trku, ali i prilika da se timu plavih trkača i trkačica pridruže novi članovi“ rekla je Nirvana Pištoljević, izvršna direktorica Udruženja EDUS-Edukacija za sve.

Udruženje Marathon je kroz svoj dugogodišnji rad iniciralo i podržalo brojne društveno-odogovorne projekte, a kažu da su im akcije za djecu uvijek među omiljenim.

“Drago nam je da nastavljamo saradnju sa Udruženjem EDUS i da ćemo i ove godine pomoći edukaciju preko 100 djece sa poteškoćama u razvoju. Heineken 0.0 5K Spring Run će zasigurno i ove godine privući veliki broj trkača koji će svojim angažmanom pomoći ovoj ranjivoj populaciji. Plavim treningom obilježavamo 2. april, ali i pozivamo sve da se priključe plemenitoj kampanji Trčim za nekoga s autizmom i da tako urade nešto dobro i za djecu i za sebe“ rekao je Erol Mujanović, direktor Udruženja Marathon.

Udruženje Marathon je poklonilo startnine za Heineken 0.0 5K Spring Run udruženju EDUS-Edukacija za sve za prvih 100 trkača koji se prijave za ovu kampanju do 12.4. i prodaju svoje kilometre za edukaciju djece koja pohađaju EDUS program. Udruženje EDUS-Edukacija za sve će za poklon ovim trkačima obezbijediti plavu majicu sa posebnim dizajnom uz podršku Ambasade Australije u Beču. Inicijatori kampanje naglašavaju da se broj plavih startnina smanjuje iz sata u sat te apeluju na sve koji se žele priključiti da čim prije izvrše prijavu.

Ako se želite uključiti u kampanju “Trčim za nekoga s autizmom“ prijavite se ovdje, a više informacija možete dobiti pozivom na broj 062/696-235, na email trcimzanekogsautizmom@gmail.com te na Facebook i web stranici Udruženja EDUS-Edukacija za sve.

https://www.klix.ba/