Povodom 2. aprila, Svjetskog dana svjesnosti o autizmu, održana je akcija “Light It Up Blue” u okviru koje je večeras u znak podrške osobama s autizmom plavom svjetlošću osvijetljen mostarski Stari most, Plivski vodopad u Jajcu, kao i sarajevska Vijećnica i Narodno pozorište

Organizator programa je EDUS-Edukacija za sve.

Centralna svečanost “Svjetlo za autizam” održana je u Vijećnici i tom prilikom je upriličen koncert Gudačkog orkestra Muzičke akademije u Sarajevu pod rukovodstvom violončelistkinje Belme Alić. U Mostaru i Jajcu je prilikom paljenja svjetla upriličeno fotografisanje i okupljanje aktivista i građana koji su pomogli akciju “Light It Up Blue”, ali i snimanje dronom.

EDUS – Edukacija za sve od 2010. aktivno radi na unapređenju obrazovanja i podrške djeci sa i bez poteškoća u razvoju, prije svega, za djecu sa težim razvojnim poremećajima kao što su autizam i autistični spektar, intelektualne teškoće, Downov sindrom, emocionalni i bihevioralni poremećaji i kombinovane smetnje.

EDUS omogućava djeci uključenoj u njegove programe da razviju puni potencijal, roditeljima da nauče kako i sami da rade s djetetom, a stručnjacima da kroz direktan rad s djecom ovladaju naprednom naučnom metodologijom preuzetom sa vodećeg univerziteta u svijetu u ovoj oblasti – Univerziteta Columbia u Njujorku. Dosad je kroz EDUS-ov program prošlo više stotina djece iz BiH te zemalja regiona i svijeta, a njih čak 29 uspješno je uključeno u redovno školovanje.

Svakog 2. aprila u svijetu se obilježava Svjetski dan svjesnosti o autizmu, kojim se skreće pažnja na djecu s poremećajem autizma kojima je neophodna podrška kako u oblasti odgoja, obrazovanja, zdravstva i socijalne zaštite, tako i briga cijelog društva.

(klix.ba)