Peta po redu akcija u BiH kojom se pokazuje solidarnost s osobama s autizmom bila je bila je dosad najusjpješnija, jer su se po prvi put uključili gradovi iz oba BiH entiteta, a gradovi su bili u plavom 2.aprila.

Na ovaj način naša zemlja postala je jedna od najaktivnijih u svjetskoj akciji Autism Speaksa, koju u BiH sprovodi EDUS i u kojoj je samo prošle godine učestvovalo čak 157 država!

U okviru akcije “Light it up Blue” koju u našoj zemlji organizuje EDUS-Edukacija za sve bili osvjetljeni plavom svjetlošću po prvi put tvrđava Kastel u Banjaluci, te kao i prethodne godine:  Vijećnica i Narodno pozorište u Sarajevu, Stari most u Mostaru, vodopad Plive u Jajcu! Akciji su se samoinicijativno pridružili, uz pomoć Udruženja “Svijet u slikama” i Zeničani,  osvjetljavanjem dvije fontane i Gradske arene.

Jajce 2017

Jajce

U Banja Luci su se građani okupili pored plavo osvjetljene tvrđave Kastel, gdje su Udruženje Djeca Svjetlosti i Agencija Mania iz Banja Luke djelili informacije prolaznicima i RTRS-u, a slično je bilo i u Jajcu, gdje su se građani okupili pored Vodopada koji je još jednom oduzeo dah plavo osvjetljenom ljepotom.

Taj dan je u organizaciji NVO Marathon, u Aleji na Vrelu Bosne, održan Plavi trening na kojem su se trkači, uz bodrenje porodica iz EDUS-a, pripremali za petokilometarsku trku “Trčim za nekog s autizmom” koja će se održati 23. aprila.

Vijecnica - Sarajevo 2017

Sarajevo

U Mostaru su se ispod plavo osvjetljenog Mosta okupili građani i  osoblje nekoliko vrtića iz Mostara gdje su davali izjave i informacije o autizmu agencijama Fena i Anadolija koje su napravile i nekoliko veoma atraktivnih fotografija.

Akciju „Light It Up Blue“ i njeno medijsko pokrivanje u BiH omogućili su: Ambasada Australije u Beču, Grad Sarajevo, Općina Jajce, Centar za mir i multietničku saradnju Mostar, kompanija Movements d.o.o., kompanija Atlantbh, UBE Store d.o.o. Tuzla, kompanija EuroExpress brza pošta iz Banja Luke, Info Media Group Banja Luka, restoran Kazamati iz Banja Luke, marketinška agencija ˝Mania˝ iz Banja Luke, Kompanija Lanaco Banja Luka, BBI Centar, Alta Shopping centar, Cinema City, Led Media Banja Luka, magazin Lola, Biznis magazin, Ljepota i zdravlje, Urban magazin, radiosarajevo.ba, Olx.ba, radio Jajce i dnevni list Oslobođenje.

MOSTAR 2017

Mostar

EDUS-Edukacija za sve od 2010. aktivno radi na unaprijeđenju obrazovanja i podrške djeci sa i bez poteškoća u razvoju, prije svega za djecu sa težim razvojnim poremećajima kao što su autizam i autistični spektar, intelektualne teškoće, Downov sindrom, emocionalni i bihevioralni poremećaji i kombinovane smetnje.

EDUS omogućava djeci uključenoj u svoje programe da razviju puni potencijal, roditeljima da nauče kako i sami da rade s djetetom,  a stručnjacima da kroz direktan rad s djecom ovladaju naprednom naučnom metodologijom preuzetoj sa vodećeg univerziteta u svijetu u ovoj oblasti- Univerziteta Columbia u Njujorku.

Dosad je kroz EDUS-ov program prošlo više stotina djece, iz BiH te zemalja regiona i svijeta, a njih čak 31 uspješno uključeno u redovno školovanje.  EDUS je začetnik servisa rane intervencije u našoj zemlji i regionu, autor validiranih instrumenata za procjenu razvoja i izradu individualnih razvojnih programa za djecu, te organizator brojnih akcija i  kulturnih aktivnosti kojim se javnosti podiže svjesnost o autizmu i drugim razvojnim poremećajima.

LIUB Banja Luka – 02.04.2017.

 
(http://www.6yka.com/)