Mjesec april se obilježava kao mjesec svjesnosti o autizmu, tokom kojeg se širom svijeta na različite načine ukazuje na potrebe osoba iz autističnog spektra. Tim povodom Udruženje EDUS – Edukacija za sve i Udruženje Marathon Sarajevo pokreću kampanju “Trčim za nekog sa autizmom”.

U okviru kampanje će se 8. aprila 2018. godine u 9:00 sati održati “Plavi trening” na Vrelu Bosne, a svi učesnici Deksalgin 5K proljetne trke 22. aprila 2018. će moći prodavati svoje kilometre kako bi pomogli edukaciju djece iz autističnog spektra koju provodi Udruženje EDUS.

Udruženje Marathon Sarajevo je poznato po brojnim projektima društvene odgovornosti koje je do sada realizovalo. Prošle godine na prvoj Deksalgin 5K proljetnoj trci 200 trkača se uključilo u kampanju “Trčim za nekoga sa autizmom” te su uz pomoć svojih prijatelja, kolega i članova porodice koji su otkupili njihove kilometre, prikupili 15.750 KM za EDUS-ov program obrazovanja djece iz autističnog spektra.

“Udruženje Marathon Sarajevo rado i često organizuje društveno odgovorne projekte. Do sada smo realizirali veliki broj takvih inicijativa, a posebno smo ponosni na saradnju sa Udruženjem EDUS i rezultatima naše prošlogodišnje kampanje te se nadamo da će se i ove godine veliki broj trkača i trkačica odazvati i prodavati svoje kilometre za dobrobit djece sa autizmom”, rekla je Nadija Hadžijamaković, projekt menadžerica u Udruženju Marathon Sarajevo.

Udruženje EDUS već osmu godinu realizuje programe koje pohađaju djeca sa različitim poremaćajima u razvoju, a među njima je najviše mališana sa dijagnozom iz autističnog spektra.

Prema riječima Nirvane Pištoljević, izvršne direktorice Udruženja, EDUS-u su potrebna dodatna sredstva za financiranje stručnog kadra za rad s djecom i nabavku materijala potrebnog za učionice.

“U proteklom periodu Udruženje EDUS je zahvaljući kampanji i angažmanu Savjeta roditelja Udruženja EDUS i nadležnih institucija vlasti u Kantonu Sarajevo, dobilo priliku da nastavi provoditi program s djecom u saradnji sa Centrom Vladimir Nazor u prostorijama u kojima je ranije bila smještena OŠ Isa-beg Ishaković. Nadležne kantonalne vlasti će obezbjediti dio sredstva potrebnih za nastavak programa, međutim neophodno je prikupiti dodatna sredstva za financiranje stručnog kadra i materijale za učionice kako bi sva djeca zainteresovana za ranu intervenciju i ostale EDUS programe dobila priliku za obrazovanje, obzirom da su troškovi programa veliki, a na listi čekanja je trenuto preko 100 mališana”, rekla je Pištoljević.

Da biste učestovavali u kampanji jedini preduslov je da se registrujete za “Deksalgin 5 K proljetnu trku” , a potom se prijavite za kampanju “Trčim za nekoga sa autizmom” i prodajom svojih kilometara podržite nastavak EDUS programa s djecom iz autističnog spektra. U znak zahvalnosti Udruženje EDUS će obezbijediti sportsku majicu sa posebnim dizajnom za prvih 100 trkača koji se priključe kampanji i prodaju svoje kilometre za minimalno 50 KM.

Rok za registraciju Deksalgin 5K proljetnu trku je utorak, 17.4.2018., a rok za uplatu kotizacije je četvrtak, 19.4.2018. do ponoći. S obzirom da je broj učesnika ograničen, požurite da osigurate svoje mjesto na trci.

Kako bi obilježili 2. april, Svjetski dan svjesnosti o autizmu, Udruženje EDUS i Udruženje Marathon će 8. aprila u 9:00 sati, u terminu redovnih Park Run treninga članova Udruženja Marathon održati “Plavi trening”. Svi građani, trkači i šetači su pozvani da im se pridruže na parkingu na početku Velike aleje na Ilidži, i trče ili šetaju željenu dužinu u plavim majicama kako bi pokazali solidarnost sa djecom i odraslima iz autističnog spektra.

(https://www.klix.ba/)