Nakon niza zajedničkih projekata koji su imali veliki odziv u zajednici Udruženje EDUS-EDUKACIJA ZA SVE i Udruženje „Marathon“ su protekli vikend doprinijeli razumijevanju potreba i mogućnosti djece s poteškoćama u razvoju.  Naime, Nesquik Kids’ Run, trka dužine 800 m organizovana za 400 djece do 14 godina s ciljem stvaranja zdravih navika kod najmlađe populacije.

U nedelju 9.9.2018. godine plato ispred Sarajevo City Centre bila je ispunjena osmjesima i koracima mališana koji su žurili po svoju prvu medalju. Mlađi su trčali u pratnji svojih roditelja, a stariji odvažno jurili prema ciljnoj kapiji. Ljubičasta bujica razdragane dječice pobudila je vjeru da postoji nada za neke drukačije dane pod prečesto tmurnom bosanskohercegovačkom nebu.

Među 400 mališana trčali su i Vedad, Tarik, Anur, Lajla, Ajlin i Ajnur, mališani iz EDUS-a koji su pokazali da i oni vole da trče rame uz rame sa svojim vršnjacima i raduju se svojim prvim medaljama. Kao i ostatak njihovih vršnjaka i vršnjakinja trčali su u majicama sa crtežom njihovog druga Isaka koji je nacrtao sebe kako trči.

U prošlu nedjelju je 400 djece pokazalo da i oni vole trčati, bilo da su dječaci ili djevojčice, bilo da mogu trčati sami ili im je majčina ručica i dalje sidro koje ih čuva, zajedno sa očevima koji u trku snimaju svaki korak, bilo da se razvijaju tipično ili su njihovi razvojni potencijali drugačiji.

Ove nedelje 16.9.2018. održava se XII Sarajevo Sberbank polumaraton sa pratećim trkama. Magdalena i njene 2 prijateljice će dužinu od 21,1  KM savladati timski, kroz štafetni poduhvat. Magdalenin muž će trčati 21, 1 KM samostalno, a svih četvero će trčati za nekoga sa autizmom i prodavati svoje kilometre kako bi pomogli mališane koji žele trčati, učiti i sticati nove vještine pohađajući EDUS program. Ako želite kupiti njihove kilometre za dodatne informacije obratite se na: trcimzanekogasautizmom@gmail.com.

Realizaciju kampanje „I ja volim da trčim“ podržala je Ambasada Švicarske u Bosni i Hercegovini.