Preko 150 trkača došlo je na Plavi trening u organizaciji Udruženja Marathon i Udruženja EDUS-EDUKACIJA za sve kako bi pokazali solidarnost i podršku djeci i odraslim iz autističnog spektra i njihovim porodicama.

U mjesecu aprilu širom svijeta se organizuju različite akcije kojima se podiže svijest o potrebama osoba iz autističnog spektra. Već drugu godinu za redom Udruženjem EDUS-EDUKACIJA ZA SVE u saradnji sa Udruženjem “Marathon“ Sarajevo organizuje kampanju “Trčim za nekoga s autizmom” u okviru koje je održan Plavi trening.

“Naša namjera je da koristimo trčanje ne samo u svrhu promoviranja zdravih životnih stilova, već i kao alat za pokretanje pozitivnih promjena u zajednici. S obzirom da smo prošle godine ostvarili odličnu saradnju sa Udruženjem EDUS i ove godine nastojimo da zajedničkim snagama pomognemo edukaciju djece iz autističnog spektra, a danas smo podršku simbolično izrazili trčeći u plavom” rekao je Erol Mujanović, direktor Udruženja “Marathon” Sarajevo. Plavi trening je održan u okviru redovnih nedeljnih Park Run treninga na Vrelu Bosne koje organizuje Udruženje “Marathon” Sarajevo.

Plavi trkaci obojili Vrelo Bosne u znak podrske osobama iz autisticnog spektra 2

Udruženje EDUS u saradnji sa JU Centar “Vladimir Nazor” provodi odgojno-obrazovne programe za rad s djecom u autističnom spektru i sa drugim razvojnim poremećajima prema naučno dokazanim metodama rada. Svi koji žele podržati EDUS programe za rad sa djecom mogu se uključiti u kampanju Trčim za nekoga sa autizmom ili uplatiti donaciju Udruženju EDUS na račun: 161 000 008 967 0497 (Raiffeisen Bank BiH) svrha uplate: Donacija za trku. Sva prikupljena sredstva će biti uložena u opremanje učionica i stručni kadar za rad s djecom.

Plavi trkaci obojili Vrelo Bosne u znak podrske osobama iz autisticnog spektra 3

Svi koji se uključe u kampanju Trčim za nekoga sa autizmom će na Deksalgin 5K proljetnoj trci 22.4.2018. moći bodriti trkače i trkačice koji će prodavati svoje kilometre pod motom Budi drug – kupi krug za edukaciju nekog od mališana sa autizmom. “Posebno nam je drago da će po prvi put na jednoj od trka u BiH učestvovati i sedamaestogodišnji mladić sa autizmom koji će trčati trku u pratnji svoje trenerice Azre Pašić, te prodavati kilometre za mališane u EDUS programima” rekla je izvršna direktorica Udruženja EDUS-EDUKACIJA ZA SVE, Nirvana Pištoljević.

https://www.klix.ba/